Tip1: zorg voor balans


In mijn blogs wil ik je regelmatig tips geven om makkelijker en beter te kunnen handletteren. Vandaag is het tijd voor tip 1: zorg voor balans.


Deze tip is eigenlijk op alles in het leven toepasbaar, denk ik.. Haha lekker diepzinnig maar het is wel een zin waar ik regelmatig naar teruggrijp, in mijn leven en in mijn werk.

In mijn werk letterlijk en heel vaak, want een goede handlettering valt of staat met de juiste balans. Iets wat veel mensen over het hoofd zien tijdens de eerste pogingen, omdat je al aan zoveel dingen ook moet denken.


Welke zin ga ik letteren? Is mijn zin niet te lang, niet te kort. Wat zijn de belangrijkste woorden? Waarop wil ik de focus leggen? En hoe kan ik beter weergeven/uitbeelden waar mijn zin over gaat? Welke illustraties passen bij mijn lettering en voegen iets toe? En wordt het niet te druk? Wordt het een zwart/witte lettering? Of ga ik met verf aan de slag? Zo ja, ben ik op het juiste papier bezig? Ben ik aan het schrijven of aan het tekenen?


Dat zijn een paar vragen die me zo te binnen schieten, waar je waarschijnlijk in het begin heel druk mee bent. Klinkt misschien wat heftig voor een ontspannende hobby maar het valt echt mee en naarmate je meer hebt gemaakt wordt het uiteraard makkelijker. En ook als je een workshop volgt of mijn tips leest, zal het een en ander veel soepeler en makkelijker gaan. Toch wordt de balans in een lettering vaak over het hoofd gezien, terwijl de balans wel meteen voor een veel beter resultaat zorgt.


Voor balans zoek je eigenlijk meteen al, in je thumbnails. Thumbnails zijn de schetsjes die je van te voren maakt, om de vorm te bepalen, je lettertypes, je illustraties en je balans. Het makkelijkste om voor balans te zorgen is om van te voren in kaders te werken. Allereerst maak je een kader in de vorm van datgene waar je je lettering op gaat maken. Daarin kun je vervolgens een extra kader maken, waar je je zin binnen houd en in een volgorde zodat je zin nog leesbaar is. Door dit extra kader zorg je ervoor dat je lettering een geheel wordt en niet een paar losse woorden met wat illustraties. En dit geheel zorgt eigenlijk automatisch ook voor balans.


In het voorbeeld hierboven kun je duidelijk zien wat ik bedoel; ook al zijn dit pas schetsen, (jullie hebben er trouwens voor gekozen dat ik #1 ga uitwerken, wordt vervolgd ) zie je duidelijk dat de linker een kader van een rechthoek had en de rechter een cirkel. Dit is de vorm en dus de balans waar ik het over heb, het zorgt er onder andere voor dat je woorden ook mooi dicht op elkaar staan.


Een goede eerste tip dat meteen voor resultaat gaat zorgen! Ik hoop dat je er wat aan hebt en ermee aan de slag gaat.


Laat je me nog weten of je zulke handletter-tips als deze je leuk en nuttig lijken? En als je gaat oefenen zie ik graag het resultaat!


1 keer bekeken

Creatief vakwerk, handwerk met bliss

Adres

 

Koestraat 11

6125BD Obbicht

Nederland

 

Contact

 

rachel@wildflowerranch.nl

Tel: 06 28220058

 

Ranch Post

©2019-2020 Wildflower Ranch. 

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle